ARYA PROGRAM

سبد خرید
جستجو
url چیست و ساختار آن چگونه است؟

url چیست و ساختار آن چگونه است؟

وب, سئو

url چیست و ساختار آن چگونه است؟

از آنجایی که اولین گام در ساخت یک وبسایت انتخاب یک نام مناسب برای وبسایت و نام دامنه مرتبط با آن برای آدرس سایت است همه ما کم و بیش با ساختار دامنه ها آشنا هستیم. ما در این مقاله به بررسی دقیق ساختار یک دامنه می پردازیم و شما خواهید دانست که کدام قسمت از این ساختار غیر قابل تغییر و کدام قسمت قابل تغییر است و شما می توانید با تحقیق و بررسی و جستجو آن قسمت را با سلیقه خودتان انتخاب کنید.

همه ما زمانی که می خواهیم به کسی مکان خانه خود را بفهمانیم از آدرس استفاده می کنیم، یعنی آدرس هر خانه ای، دیگران را از مکان آن خانه مطلع می کند. دامنه نیز به مانند همین آدرس برای یک خانه است. تصور کنید بستر اینترنت یک شهر بزرگ پر از بزرگراه، خیابان و کوچه های پیچ در پیچ است و وبسایت شما به مانند یکی از همین خانه ها در این شهر بزرگ است. آدرس دامنه به مانند آدرس این خانه است که مکان وبسایت شما در بستر اینترنت را مشخص می کند.

هر وبسایتی دارای یک آدرس IP است، این آدرس ها تنها یک سری از اعداد ساده هستند که در کنار یکدیگر قرار گرفتته اند مانند:

71.287.121.1.6

اما وقتی شما یک دامنه به نام خود ثبت می کنید در واقع این آدرس IP را به اسم همان دامنه ذخیره می کنید. دقیقاً مثل این است که شما آدرس خانه دوستتان را به اسمش در گوشی همراهتان ذخیره می کنید. پس همین اعداد ساده به صورت نام دامنه شما در مرورگرها نمایش داده می شود. که هر کسی می تواند به راحتی آن را تایپ کرده و وارد وبسایت شما شود.

url چیست و ساختار آن چگونه است

اما دلیل این کار نیز بسیار ساده است، چرا که به خاطر سپاری و حفظ کردن این اعداد و ارقام بی معنی در کنار هم کاری بسیار دشوار است. اما وقتی به شما گفته می شود اسم دامنه وبسایت ما baranzade.com است به راحتی در خاطر شما می ماند و  شما می توانید وارد آن وبسایت شوید.

در ادامه قبل از توضیح در مورد ساختار یک دامنه باید تفاوت آن را URL برای شما شرح دهیم.

تفاوت URL با Domain (دامنه)

بسیاری این دو واژه را با یگدیگر اشتباه می گیرند. دامنه بخشی مهم از یک URL است که مکان دقیق یک صفحه یا فایل را در فضای وب مشخص می کند. اما دامنه به صورت کلی آدرس یک سایت را مشخص می کند. همان مثال بالا را که گفتیم در نظر بگیرید. گفتیم که آدرس خانه شما در این شهر بزرگ به مانند دامنه وبسایت شماست، URL به مانند آدرس دهی دقیق تر و جزئی تر در داخل یا حتی خارج از آن خانه می باشد. برای مثال برای بیان آدرس دقیق “زیرزمین، کمد کنار دیوار، کشوی دوم” از URL استفاده می کنیم.

در ادامه قبل از توضیح در مورد ساختار یک دامنه باید تفاوت آن را URL برای شما شرح دهیم.

url چیست و ساختار آن چگونه است

پس معنای URL با Domain کاملاً متفاوت است. URL اختصار کلمات Universal Resource Locator است و همانطور که گفتیم برای نشان دادن موقیعت مکانی همه فایل ها در بستر وب است. حال این فایل می تواند فایل مربوط به آدرس یک صفحه از یک وبسایت باشد یا آدرس بخشی از یک صفحه ایمیل باشد.

در پایین نمونه هایی از این ساختارها را برای شما قرار داده ایم.

Url چیست و ساختار آن چگونه است
نمونه ای از Url یک صفحه از یک وبسایت
Url چیست و ساختار آن چگونه است
نمونه Url یک صحفه از اینباکس های ایمیل

ساختار url چیست؟

Url چیست و ساختار آن چگونه است
نمونه Url یک صحفه از اینباکس های ایمیل

هر Url از سه قسمت کلی تشکیل می شود

  1. http یا https (پروتکل انتقال داده)
  2. FQDN
  3. دایرکتوری

هر دامنه نیز که در بالا در قست FQDN مشاهده می کنید نیز از سه قسمت تشکیل شده است.

  1. زیر دامنه
  2. دامنه اصلی
  3. TLD

http و https  چیست؟

Http یک برنامه سطح بندی شده می باشد که اجازه برقراری ارتباط و تبادل داده را در بستر وب فراهم می کند. به زبان ساده تر می توانید http  را به عنوان یک پیام رسان در بستر وب بشناسید. S  آخر http  اختصار کلمه secure   یا امن می باشد. پس http یعنی پروتکل یا برنامه انتقال داده و https نسخه ایمن و رمزگذاری شده آن می باشد. استفاده از https  در وبسایت ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و به طور مستقیم در افزایش رتبه های وب سایت تاثیر دارد. و در سالهای اخیر استفاده از پروتکل http  میسر است اما از نظر سئو اصلاً قابل قبول نیست.

FQDN (Full Qualify Domain Name)

FQDN اختصار کلمات Full qualify domain name است. در واقع ترجمه دقیقی این کلمات به زبان فارسی کمی سخت است. در برخی منابع مانند ویکی پدیا به صورت “نام دامنه جامع الشرایط” ترجه شده است. اما این سخاختار از سه قسمت تشکیل می شود که با (.) از هم دیگر جدا می شوند. این سه قسمت را در تصویر بالا مشاهده می کنید. این قسمت از ساختار هر url را به عنوان دامنه می شناسند که به در ادامه همین مقاله هر کدام از این سه قسمت را به صورت جداگانه به شما تشریح می دهیم تا بهتر با ساختار آن آشنا گردید.

ساب دامنه یا زیر دامنه (subdomain)

ساب دامنه یا زیردامنه بخشی است که پیشتر از نام دامنه اضافه می گردد و با (.) جدا می گردد. ما زمانی که نیاز داریم تا بخشی متفاوت را به وب سایت خود اضافه کنیم از ساب دامنه استفاده می کنیم. و همینطور می توان از چندین زیردامنه برای هر سایت استفاده کرد. برای مثال گاهی نیاز داریم تا قسمتی برای پشتیبانی سایت خود اضافه کنیم. در این صورت از زیر دامنه support  به صورت زیر استفاده می کنیم.

Support.baranzade.com

یا اگر بخواهیم با توجه به زمینه فعالیت خود یک انجمن نیز به سایت اضافه کنیم که در این صورت می توان از زیردامنه forum به مانند زیر استفاده کرد.

forum.baranzade.com

نام دامنه ثبت شده (Registered Domain Name)

این قسمت از هر دامنه، قسمتی است که با یک TDL مربوط مانند com یا ir از سایت های ارائه دهنده سرویس های میزبانی وب خریداری و ثبت می گردد. و کاملاً اختصاصی برای هر وب سایت می باشد. این قسمت معرف یک وبسایت و کسب و کار می باشد و از اهیمت بسیاری برخوردار است.

TLD (Top-level Domain)

TLD اختصار کلمات Top-level domain است و از مشترک ترین قسمت های url ها می باشد. حروف انتهای هر دامنه TLD گفته می شود که با حوزه فعالیت، اهداف و مکان هر وبسایت یا کسب و کاری مرتبط است.

امروزه تعداد TLD ها بسیار بالاست و بر طبق آمارهای سایت معتبر IANA.org تا ژانویه 2020 ، 1578 مورد از این تاب دامین لول ها وجود دارد. ما در این قسمت از مقاله به صورت کوتاهی به برخی از اولین ها و بهترین موارد آن اشاره می کنیم و بعداً در مقاله ای کامل به بررسی اجمالی آن خواهیم پرداخت.

ردیف نام اختصار معنی
1 arpa Advanced Research Projects Agency *
2 gov government دولتی
3 edu education آموزشی
4 com comerical تجاری
5 mil military ارگان نظامی
6 org organization سازمان
7 net network شبکه ای

معروف ترین TLD ها

تهیه کردن لیستی از معروف ترین دامنه ها کار ساده  ای نیست و بسیاری از سایت های مطرح هر کدام با بررسی فاکتورهایی اقدام به ایجاد فهرستی از معروف ترین تاب دامنه ها کرده اند. ما هم با بررسی برخی از این فاکتور ها به شما برخی از این دامنه ها را معرفی می کنیم، دوباره تاکید می کنم که می توان انواع دسته بندی ها را در این مورد داشت و همه آنها با توجه به فاکتورهای مورد بررسی صحیح است. طبقه بندی ما تا حدود زیادی با معیارهای سایت zonefiles.io همسان می باشد.

ردیف نام اختصار معنی
1 com comerical تجاری
2 net network شبکه ای
3 org organization سازمان
4 nl Netherland کشور هلند
5 ru Russian کشور روسیه
6 info information اطلاعات و داده
7 tk Tokelau قلمرو نیوزلند در اقیانوس آرام جنوبی
8 cn China کشور چین
9 de Deutschland نام آلمانی کشور آلمان
10 uk United Kingdom بریتانیا
11 icu I See You دامنه جنرال
12 ga Gabon کشور گابن
13 cf Central African Republic. جمهوری آفریقای مرکزی

نکته دیگر در مورد دات کام می باشد. بدون شک تاب دامنه دات کام (.com) بیشترین شهرت و میزان استفاده در بستر وب را دارد و به نظر می رسد هیچ تاب دامنه ی دیگری به این زودی ها نتواند به سلطنت دات کام پایان دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *