الگوریتم پاندای گوگل چیست ؟
یکی از مهمترین الگوریتم های گوگل الگوریتم پانداست. ارائه این الگوریتم سبب شد تا به مرور کسانی که از موتور جستجوی گوگل برای رسیدن به سئوالات و محتوای با ارزش استفاده می کردند، کاربریِ بهتری را تجربه کنند و سبب ایجاد اعتماد دوباره کاربران به گوگل شد. الگوریتم پاندا بر روی محتوای وب سایت ها تمرکز دارد و هدف آن غربال کردن محتوای ارزشمند از محتوای اسپم، تکراری، کوتاه و بی کیفیت است.
استفاده از نام حیوانات برای نام گذاری اکثر الگوریتم های گوگل کاری بسیار هوشنمندانه و جالب توسط ارائه دهندگان آن بوده است و یکی از شیرین ترین حیوانات این باغ وحش، پاندای گوگل است. پاندای گوگل کاری به سرعت سایت و مسائل فنی وب سایت شما ندارد و تنها بر محتوای (Content) سایت ها متمرکز است. ما در ادامه ی همین مقاله بیان خواهیم کرد چه محتوایی از نظر این الگوریتم ارزشمند است و شما چگونه باید محتوایی مطابق با معیارهای این الگوریتم تولید کنید.
در صورتی که مورد جریمه این الگوریتم قرار بگیرید برای آشتی دوباره با پاندای گوگل کار سختی خواهید داشت و باید صبور باشید، پس بهتر است که از همان ابتدا محتوایی تولید کنید که ارزشمند باشد. شاید اگر بخواهیم به طور خلاصه، محتوای ارزشمند را توصیف کنیم باید بگوییم: “محتوایی ارزشمند است که منحصر به فرد باشد و اصول نگارشی صحیح در آن رعایت شده باشد. (محتوایی که در درجه اول برای کاربر نوشته شده باشد و نه برای موتورهای جست و جو)”.
متاسفانه وب مسترهای زیادی وجود دارد که تنها معیار آنها برای صفحات ارزشمند سایت رتبه آنها در نتایج جستجوی گوگل است. بارها پیش آمده بر روی یک SERP کلیک می کنیم و پس از ورود با محتوایی زائد و بی ربط و بدون قابلیت خواندن مواجه می شویم و حس بدی به ما دست می دهد. الگوریتم پاندا دقیقاً برای همین ارائه شده است که محتوایی در نتایج جستجوی گوگل بالا باشد که کاربر پس از ورود به صفحه مورد نظر احساس خوبی داشته باشد که توانسته است پاسخ سوال خود را بیابد.
حال مفصل تر در مورد این الگوریتم توضیح می دهیم. توضیحاتی که باعث می گردد درک درستی از این الگوریتم داشته باشید و به تصورات اشتباهی که در مورد آن وجود دارد پی ببرید. اشاره کوتاهی شد که این الگوریتم تنها به محتوای صفحه شما کار دارد. الگوریتم پاندا هیچ وقت سرعت سایت شما، واکنش گرا بودن آن، لینک های وب سایت شما، Https بودن سایت شما و … را مورد بررسی قرار نمی دهد. پس گفتن این نکته بسیار ضروری است زیرا که هنوز متخصصان سئویی وجود دارند که در مورد این الگوریتم تصورات اشتباهی دارند.
محتوای صفحه باید با جستجوی کاربران مطابقت داشته باشد.
وقتی به کلیدواژه هایی که کاربران از آن طریق وارد صفحات وب سایت می شوند نگاه می کنیم، برخی از آنها برای ما خنده دار و برخی نیز باعث تعجب ما می گردد. در هر صورت، محتوای صفحه مورد نظر باید طوری باشد که پاسخ به همان جستجو (Query) را بدهد، حتی اگر آن کوئری از نظر شما مسخره و بسیار مبتدیانه باشد.
یکی از ویژگی های محتوای با کیفیت همین است که با کوئری های ما در گوگل سرچ کنسول مطابقت داشته باشد و بتواند انتظار کاربر را برآورده کند. به بیان دیگر اگر در گوگل سرچ کنسول می بینید که یک Query بارها و بارها تکرار شده است، باید اطمینان حاصل کنید که با ورود به صفحه مورد نظر نیاز کاربر برای همان کوئری برطرف می گردد.
پس یکی از ساده ترین راه ها برای داشتن رابطه ای خوب با این حیوان خجالتی گوگل تلاش برای مطابقت داشتن محتوای سایت با جستجوی کاربران است. گاهی با تغییر دادن یک یا دو بند از متن می توان به این هدف رسید. حتی اگر بدون در نظر گرفتن معیارهای الگوریتم پاندا به این موضوع نگاه کنیم، وقتی کاربری به محتوایی از سایت شما هدایت می شود که مطابق با نیاز اوست، مطلب را مطالعه کرده و زمان بیشتری در وب سایت باقی می ماند، به صفحات دیگر سایت سر می زند و آن را با دیگران به اشتراک می گذارد.
اصلاح یا حذف محتوا
“اصلاح” و “حذف” دو واژه ای که همیشه مورد بحث وب مسترها و متخصصان سئو بوده است. خوشبختانه درباره این موضوع گوگل به صراحت موضع خود را مشخص کرده است.
گوگل برای مدتهاست که مدافع اصلاح محتوای کم کیفیت است، گری ایلز (Gary Illyes) و جان مولر (John Mueller) به طور مکرر در مورد ارتقا و اصلاح کیفیت محتوای وبسایت ها صحبت می کنند. و در یک گفتگوی مجازی در گوگل پلاس در مورد این موضوع این گونه بیان کردند:
جان مولر
کیفیت یک وب سایت باید به طور قابل توجه ای افزایش یابد تا بتوانیم به محتوای آن اعتماد کنیم. بعضی وقت ها آنچه در سایت ها می بینیم محتوایی کوتاه است که یا از منبع دیگری گرفته شده است و یا کاربران وب سایت آنها را منتشر کرده اند. در هر صورت این محتوا نمونه ای از محتوای کم کیفیت است و در مورد این گونه محتوا شما باید از خودتان بپرسید چه کاری باید انجام دهم؟ اگر می خواهید این گونه محتوا را حفظ کنید، شاید بهتر است که مانع از ظاهر شدن آنها در نتایج جستجوی گوگل شوید.
امّا کاملاً واضح است که وقتی گوگل اذعان دارد که مدافع اصلاح محتواست تا حذف آن، منظورش این نوع از محتوا نیست. در مورد این گونه از محتوا بدون شک بهترین کار جلوگیری از ایندکس شدن آن در گوگل است. امّا بحث ما در مورد محتوای اصلی سایت است، یعنی محتوایی که برای تهیه آن زمان و هزینه صرف شده است. این گونه محتوا را باید اصلاح کنید نه حذف.
پس نگران محتوای کم ارزش و کوتاهی که در گوگل ایندکس نشده اند و نخواهند شد، نباشید. زیرا این گونه محتوا از نظر الگوریتم پاندا برای شما جریمه ای ندارد. در هر صورت شما نیاز به محتوای با کیفیت کافی دارید حتی اگر تمامی محتوای بی کیفیت و غیرقابل ایندکس خود را نیز حذف کنید.
توصیه وبمسترهای گوگل
وقتی به صفحاتی از وب سایت با محتوای کم کیفیت می رسید، به جای حذف آنها، هدف شما باید ارتقای کیفیت صفحه باشد، صفحه ای با محتوای اختصاصی و منحصربه فرد که بتواند اعتماد کاربران را در آینده جلب کند.
رتبه بندی توسط الگوریتم پاندا
مطمئناً مواردی وجود دارد که الگوریتم پاندا بر کل وبسایت تاثیر می گذارد، مخصوصاً زمانی که اکثر محتوای وبسایت، محتوایی اسپم و بی کیفیت باشد. اما در اغلب موارد این الگوریتم تنها بر صفحاتی که محتوای آن کم کیفیت است تاثیر می گذارد و نه بر کل وبسایت. توجه داشته باشید که این یکی از دلایلی است که باید اصلاح محتوا را به حذف آن ترجیح دهید.
بنا بر اظهار نظر کارشناسان خود گوگل
آنچه اکثر مردم در برخی از سایت ها می بینند محتوایی است که بیش از حد کم کیفیت است، بنابراین به نظر می رسد که این محتوا باید بر کل سایت تاثیر بگذارد. اما اگر این گونه وبسایت ها، صفحاتی با محتوای مناسب داشته باشند رتبه آن صفحات رشد خواهد کرد.
کامنت های منتشر شده در بالا نشان می دهد که هدف اصلی الگوریتم پاندا این است که صاحبان وبسایت ها بیشترین نفع را به کاربران برسانند.
محتوای کپی شده
یکی از مهمترین موضوعاتی که هر وبمستری نیاز دارد بداند، ترس از کپی کردن محتوا از منابع دیگر است. محتوای کپی شده هیچ جایگاهی در الگوریتم پاندا ندارد و بدون شک بر سئوی وبسایت شما تاثیر بسیار بدی می گذارد. اما اگر به این دلیل توسط الگوریتم پاندا جریمه شدید، کاری که باید بکنید اصلاح مطالب است و بعد از آن تنها صبور باشید. معمولاً گوگل نسبت به مرتب کردن دوباره SERP ها در نتایج جستجو بسیار خوب است و اگر هم نباشد می توان با استفاده از تب کنونیکال و ریدایرکت های مناسب این کار را تسریع کرد.
اما اگر ناچارید تا مطالبی داشته باشید که باید عیناً از منبع آنلاین دیگری بردارید بهتر است آن مطالب را در یک صفحه جداگانه قرار دهید و لینک صفحه را بلاک کنید تا در نتایج جستجوی گوگل ظاهر نشود، در این صورت مورد جریمه قرار نخواهید گرفت. اگر ناچارید تا مطلبی را داخل یک صفحه کپی کنید که باید در نتایج جستجو باشد بهتر است که آن را در انتهای صفحه خود قرار دهید تا کمتر تحت تاثیر این الگوریتم قرار بگیرید.
توصیه ای خیلی مهم
هیچ وقت به این گزینه فکر نکنید.حتی اگر نویسنده خوبی نیستید، سعی کنید دست به قلم شوید. مطلب را به روی کاغذ بیاورید و بارها و بارها بخوانید و بعد از هر بار خواندن قسمت هایی که به نظرتان نیاز به اصلاح دارد را تغییر دهید. اما هیچ وقت کپی نکنید.
تعداد کلمات هر مقاله
بسیاری از وب مستر ها اعتقاد دارند که هر چه میزان محتوای یک صفحه بیشتر باشد، آن صفحه بیشتر مورد تایید الگوریتم پانداست. امّا نمونه های بسیاری وجود دارد که با وجود این که مطلب ارائه شده هزاران کلمه را در بر می گیرد امّا از لحاظ کیفی بسیار ضعیف است و در مقابل محتوای بسیار مناسبی داریم که برای مثال از ۲۰۰ تا ۵۰۰ کلمه تشکیل شده است و توانسته است بیشتر مسائل مربوط به حوزه و کوئری مد نظر را پوشش دهد. گاهی گوگل تنها گرایش به ارائه مطالب سایت های با کیفیت دارد.
بنابراین اگر شما نیز محتوایی برای وب سایت خود تولید می کنید به هیچ عنوان نباید معیاری از بابت تعداد کلمه های یک مقاله داشته باشید، مخصوصاً اگر کسی را برای نوشتن مطالب استخدام کرده اید. همیشه نگاهی بلند مدت داشته باشید و در درجه اول سعی کنید محتوای تولیدی نیاز کاربر را برطرف کند، چرا که گاهی برای این که بخواهیم مقدار محتوای تولیدی خود را افزایش دهیم ناچاریم از اصل موضوع فاصله بگیریم و این یعنی کاربر با مطلبی که حوصله بر است مواجه می گردد و قبل از اینکه مطلب را تا انتها بخواند از صفحه خارج می شود.
توصیه ای خیلی مهم
همیشه کیفیت محتوا را بر کمیت آن ترجیح دهید و هیچ وقت به خاطر بالاتر بردن تعداد کلمات یک مقاله از موضوع اصلی فاصله نگیرید.
پس هم از نگاه گوگل و هم از نگاه الگوریتم پاندا میزان محتوا معیاری صحیح برای سنجش کیفیت آن نیست. برای هر وبسایتی این بسیار خطرناک است که مقاله یا مطلبی را صرفاً به خاطر اینکه مقدار محتوای آن کمتر از یک مقدار کلمه خاص است، حذف کنیم یا سعی کنیم با مطالبی نا مربوط تعداد کلمات آن را افزایش دهیم و اصلاح کنیم. قبل از اینکه بخواهید محتوایی را به این دلیل حذف کنید بررسی کنید که آیا گوگل ترافیکی به صفحه مورد نظر شما می فرستد یا نه. اگر پاسخ بله بود میزان محتوای آن صفحه از دید گوگل مشکلی ندارد.
تبلیغات و لینکهای خارجی
هر دو مورد برای الگوریتم پاندا نقشی جالب و ارزشمند دارند. گفتن این که تمامی تبلیغات و لینک های خارجی استفاده شده در وبسایت ها مضر است، کاملاً اشتباه است. مشکل این هست که محتوای قرار داده در اطراف آن چه میزان و چگونه است؟
وجود بنرهای تبلیغاتی و لینک های خارجی در یک وب سایت همیشه دلیل بر آن نیست که آن صفحه مورد قبول گوگل نیست. وجود تبلیغات در یک صفحه لزوماً دلیل بر بی کیفیت بودن محتوا نیست. ما وبسایت های بی نظیر زیادی داریم که تبلیغات دارند و رتبه ی آنها نیز عالی است و تحت تاثیر منفی الگوریتم پاندا قرار ندارند.
مشکل این است که برخی از سایت ها تعادل میان محتوای ارزشمند و مطالب تبلیغاتی را رعایت نمی کنند و گوگل همواره بار این تاکید دارد که ابتدا باید منافع کاربر در نظر گرفته شود و بعد منافع مالک سایت.
شما نباید صرفاً نگاه مالی به موضوع داشته باشید و کاربر را به خاطر تبلیغات زیاد و لینک های بیش از حد فراری دهید. زیرا زمانی که کاربر حس کند سایت شما صرفاً تبلیغاتی است و حس بدی داشته باشد، مطمئن باشید در بلند مدت هزینه های به مراتب بیشتری را متحمل خواهید شد.
پس توجه داشته باشید که باید کاربر را به خاطر تبلیغات زیاد نرنجانید، زیرا که بازدیدکنندگان و کاربران اینترنتی باعث بالاتر رفتن ارزش وبسایت شما خواهند شد اگر احساس کنند که وب سایت شما دارای مطالب ارزشمند و مفیدی است.
بنا بر اظهار نظر کارشناسان خود گوگل
این گونه نیست که کاربر فقط وبسایت شما را به خاطر بسپارد بلکه به صورت داوطلبانه محتوای وبسایت شما را نشر می دهد و این تاییدی است بر کیفیت محتوای محتوای تولید شده. چون محتوای تولیدی منحصر به فرد است و با وسواس خاصی در جهت رفع نیازهای کاربران تولید شده است. این گونه محتوا نشان می دهد که نویسنده آن در زمینه مربوطه کاملاً متخصص است و سبب جلب اعتماد کاربر می شود و این یکی از دلایلی است که بسیاری از سایت های تبلیغاتی به مروز زمان به مشکل می خورند.
گاهی با کاهش درآمد حاصل از تبلیغات، مالکان وبسایت ها اقدام به افزایش تعداد بنرها و لینکهای خارجی می کنند. این واکنش نسبت به کاهش درآمد تبلیغات یعنی افزاش تعداد آن از نظر الگوریتم پاندا نامناسب بوده و باعث جریمه این گونه سایت ها می گردد. در آخر به طور خلاصه در مورد تبلیغات باید این گونه گفت، گوگل و الگوریتم پاندا هیچ گونه مشکلی با تبلیغات شما ندارند. توجه داشته باشید که از واژه هیچ استفاده کردیم. تبلیغات درست و به اندازه از نظر الگوریتم پاندا ایرادی ندارد. اما چیزی که باعث می شود وبسایت ها مورد بی مهری گوگل و این الگوریتم قرار بگیرند میزان و چگونگی تبلیغات است. تبلیغات باید به گونه ای باشد که بر محتوای اصلی سایت تاثیر نگذارد نه این که این محتوا در میان انبوهی از تبلیغات غرق شود.َ
کیفیت محتوا
متاسفانه امروزه نگاهی بسیار بد به این گونه محتوا وجود دارد. امّا نباید به کل محتوای تولیدی توسط کاربران این گونه نگریست، یعنی باید میان محتوای بی کیفیت و با کیفیت تولید شده توسط کاربران تفاوت قائل شد. بسیاری از متخصصان سئو توصیه می کنند که کل محتوای تولیدی توسط کاربران اینترنتی باید حذف گردد، در صورتی که این کار نیز جزء اقداماتی است که تاثیر منفی بر روی سئوی سایت شما می گذارد.
به جای حذف محتوا به صورت کامل شما باید بررسی کنید که کدام یک از این محتوا دارای کیفیت مناسبی است. امروزه سایت های زیادی وجود دارد که پس از تولید محتوا توسط کاربر، آنها را مورد بررسی قرار می دهند و در صورتی که دارای کیفیت مناسبی بود آن را نشر می دهند. در این صورت کاربر نیز مجبور است که اقدام به بالا بردن کیفیت محتوای خود کند.
محتوای تولیدی توسط کاربر نیز به مانند محتوای تولیدی اصلی وبسایت شما است و دارای درجه ای از کیفیت است. پس اگر این گونه محتوا دارای کیفیت مناسبی است نیازی نیست که نسبت به آن نگران باشید. شما می توانید منافع متفاوتی از هر نوع محتوا داشته باشید. اینکه محتوای وب سایت شما توسط چه کسی و از چه منبعی تولید می گردد مهم نیست و نباید تمرکز خود را بر روی آن بگذارید، چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که محتوای تولید از لحاظ کیفی چگونه است.
وبسایت های زیادی وجود دارد که کل محتوای تولیدی آن ها توسط کاربران انجام می گیرد. در این گونه وبسایت ها شما نبادی نگران کابران باشید بلکه باید تمرکز خود را برروی محتوای تولیدی کاربران بگذارید. برای مثال اگر بخواهیم یک نمونه جهانی از این گونه وبسایت ها نام ببریم باید به وبسایت Stackoverflow اشاره کنیم که هزاران عضو دارد و امروزه به عنوان یکی از ازشمند ترین وبسایت ها تلقی می گردد و جایگاه بسیار مناسبی نیز در نتایج جستجوی گوگل دارد. شما می توانید از این وبسایت الگوبرداری کنید.
اگر محتوای ارسالی کاربران شامل محتوای کم کیفیت و محتوای ارزشمند است توصیه گوگل به شما این است که محتوای کم کیفیت نمی تواند کل وبسایت شما را به پایین بکشد. اما اگر قادر به شناسایی این گونه محتوا هستید و یا مثلاً انجمنی دارید که تشخیص می دهید برای سایت شما مفید نیست می توانید مانع از ایندکس شدن آنها در گوگل شوید.
مانند انجمن هایی که در آنها کاربران تنها به معرفی خود می پردازند یا گپ و گفت های ساده ای انجام می دهند، باید از ایندکس شدن آنها جلوگیری کنید و آن را بلاک کنید.
توصیه می شود یک دستورالعمل برای کاربران تهیه کنید و کاربران را نسبت به تولید محتوایی که از نظر شما نامناسب است هشدار دهید و همینطور می توانید از افزونه هایی برای این کار کمک بگیرید که در صورتی که با این گونه محتوا برخوردار کردند، آنها را حذف کنند قبل از اینکه در نتایج جستجوی گوگل ظاهر شوند.
در پایان اصلاً این توصیه را قبول نکنید که تمام محتوای تولیدی توسط کاربران بد است. تنها مطمئن شوید که کیفیت محتوا خوب است و این از نظر الگوریتم پاندا اشکالی ندارد.
نظرات کاربران
بسیاری از سایت های خبری و مجله ای اقدام به حذف تمامی کامنت ها و نظرات کاربران از سایت خود می کنند، شما وقتی این کار را می کنید در واقع سرنخ هایی را که گوگل می تواند به وسیله آنها از واکنش کاربران نسبت به محتوای شما آگاهی بیشتری یابد را حذف می کنید. همه کامنت ها بد نیستند بلکه آنها تصمیم گیری را برای کاربران آسانتر می کنند.
نگهداری کامنت ها و حذف نکردن آنها را به خاطر توصیه گوگل قبول نکید بلکه چون وجود نظرات باعث می شود کاربر بعد از مدتی برای چک کردن کامنت های بیشتر دوباره به صفحه شما سر بزند بپذیرید. به مانند محتوای تولیدی توسط کاربران که در بالا در مورد آن توضیح دادیم رویکرد مشابهی نیز درباره کامنت ها داشته باشید. کامنت های مناسب را حفظ و کامنت های بی ارزش را حذف کنید. توجه کنید که کامنت هایی مانند “بسیار عالی بود” یا “ممنون از مطلب خوبتون” جزء کامنت های بی ارزش هستند و اجازه انتشار آنها را ندهید.
مسائل فنی وبسایت
در اوایل همین مقاله اشاره کردیم که الگوریتم پاندا کاری به مسائل فنی وبسایت شما ندارد. اگر چه هنوز هم عده زیادی بر این باورند که پاندا سرعت سایت، امنیت، تغییر مسیرها و … را چک می کند. همه این ها اشتباه است.
کاملاً واضح است که اگر سایت شما از این قبیل مشکلات فنی داشته باشد بر رتبه سایت تاثیر منفی می گذارد، امّا الگوریتم پاندا سرعت سایت شما را بررسی نمی کند تا پاداشی یا جریمه ای برای شما در نظر بگیرد. پس اطمینان حاصل کنید که مسائل فنی وبسایت شما خوب است: مانند سرعت سایت، تغییر مسیر های طولانی، ساختار url های سایت و https بودن وبسایت شما و مواردی از این قبیل.
تمام این مسائل توسط الگوریتم های بنیادی و پایه ای گوگل بررسی می گردد و وظیفه الگوریتم پاندا چیز دیگری است که سعی کردیم در این مقاله به طور کامل آن را بیان کنیم.
نتیجه گیری
گوگل در برهه های زمانی اقدام به روز رسانی الگوریتم های خود می کند و الگوریتم پاندا نیز از این قاعده مستثنی نیست. امّا اگر مقاله ما را به دقت خوانده باشید متوجه می شوید تمام چیزی که گوگل با استفاده از الگوریتم پاندا می خواهد کسب کند، داشتن وبسایت هایی با کیفیت و مطمئن در فضای وب است.
خیلی از وب مسترها در مورد تولید محتوا و اداره سایت های خود وسواس بسیاری به خرج می دهند و به شدت پیگیر به روزرسانی های جدید الگوریتم ها هستند. امّا اگر شما مطالب اختصاصی و با کیفیت در راستای رفع نیازهای کاربران تولید می کنید اصلاً نگران نباشید و مطمئن باشید با هر به روزرسانی، گوگل بیشتر پی خواهد برد که محتوای شما ارزشمند است و این نگرانی باید برای وبمسترهایی باشد که متاسفانه می خواهند با استفاده از تکنیک های کلاه سیاه سئوی سایت خود را ارتقاء دهند. پس در مدیریت وبسایت خود نگاهی بلندمدت داشته باشید و صبوری کنید.